THE NATURAL STEP –  HR Duurzaamheid training

Organisatie ontwikkeling voor kwaliteit van werken

THE NATURAL STEP & HR TRAINING

Organisatieontwikkeling

Duurzaam denken en doen brengt betekenisgeving in organisaties

Deze cursus HR Duurzaamheid en organisatieontwikkeling is gebaseerd op het raamwerk van The Natural Step en richt zich op het strategische verankeren en borgen van duurzaam denken en doen op The Natural Step manier in je organisatie, waarbij kwaliteit van werken voor je collega’s en partners leiden is. De inhoud en voorbeelden worden ingebracht door verschillende experts uit het werkveld en ons netwerk.

Jouw organisatie heeft duidelijk gekozen als het gaat om duurzaamheid. Er ligt een inspirerend visie en een aantal stevige ambities voor de toekomst. Je collega’s zijn enthousiast en gedreven en je ziet het ene initiatief na het andere opgepakt worden. Je bereikt zoveel in de praktijk door een flinke groep van bevlogen medewerkers. Mensen die met veel passie en drive zich hard maken voor de versnelling naar een duurzame organisatie. Je voelt de energie stromen. Dit is meteen het ideale moment voor een belangrijke volgende stap.

De borging in de gehele organisatie. De afdeling HRM speelt hierin een belangrijke sleutelrol. Want ondanks de prachtige projecten en ontwikkelingen, is er ook nog een flinke groep collega’s aan wie de duurzame koers een beetje voorbij trekt. Tijdens deze training onderzoeken we hoe je je rol als duurzame werkgever kan versterken en daarnaast hoe HRM kan helpen om de ontwikkeling van de duurzame medewerker te versnellen. Dit is een belangrijke stap op weg naar een duurzame toekomst, waarin kwaliteit van wonen, leven én werken centraal staat. 

Stap 1 : Voorbereiden op je training

Aan de hand van een vragenlijst maak je een eenvoudige organisatie analyse. Hierna weet je waar uitdagingen liggen en waar je kansen kunt benutten om duurzaamheid verder te verankeren. Deze analyse vormt je startpunt. Het helpt als je de planningsaanpak van The Natural Step kent. Je krijgt hiervoor wat voorbereiding toegestuurd om je te helpen. Een level 1 training vormt echter de beste basis.

Stap 2 : Kwaliteit van leven & werken - waarden en human needs

We duiken dieper in de theorie van Manfred Max Neef en onderzoeken al vragend en verkennend hoe jij invulling geeft aan je eigen kwaliteit van leven en werken. Welke waarden drijven jou? Wat helpt jou en wat belemmert jou? De inzichten die je op doet, gebruik je voor je eigen organisatie.

Stap 3 : Jullie unieke visie en verhaal - een analyse

We maken samen een analyse van de visie en het unieke verhaal van je organisatie. Samen met de andere deelnemers ga je op zoek naar de waardevolle aanknopingspunten in jullie unieke verhaal en duurzame missie. Hier vind je de haakjes voor betekenisgeving.

Stap 4 : Je cirkel van invloed

Aan de hand van de cirkel van invloed kijken we naar de verschillende kansen die er liggen om je organisatie in beweging te brengen.

Stap 5 : Van bewust zijn naar bewust doen

Van het ‘wat’ naar het ‘hoe’. Is duurzaam denken en doen een competentie? Kun je duurzaam doen en denken ontwikkelen? Wat moet je in huis hebben? Samen bouwen we een groen profiel op maat en duiken we dieper in manieren om gedragsverandering op gang te brengen. 

Eindopdracht: Eigen HRD visie in lijn met jullie duurzaamheidsvisie

Je schrijft een eigen HRD visie die in lijn is met je organisatie- waarden en -koers en gekoppeld is aan jullie duurzaamheidsvisie. Aan de hand van alle informatie uit de voorgaande stappen breng je alles samen en schrijf je tevens een plan van aanpak om vervolgstappen te zetten in je organisatie. Tijdens het schrijven, lezen we met je mee en ontvang je hier tips en aanvulling op. Dit plan staat centraal op de laatste trainingsdag.

Samen leren:

De groep bestaat uit 6 tot 12 personen. Wij creëren een sfeervolle setting waar je door middel van dialoog met elkaar leert en ervaringen en kennis met elkaar deelt. Je ontvangt feedback op je ontwikkeling en HRD visie en geeft die zelf ook aan je mede-cursisten.

Afronding:

Na afloop ontvang je een TNS-HD & OD- certificaat als bewijs van je deelname. Dit certificaat geeft je toegang tot het TNS-helden-netwerk dat periodiek bijeenkomsten organiseert en nieuwe relevante kennis ontwikkeld.

Liever incompany?

Ben je enthousiast over de inhoud maar denk je dat je dit beter met collega’s en partners kunt doorlopen? Dat kan! We begeleiden je graag in een incompany-traject zodat je meteen iedereen aan kunt haken. 

Profiel deelnemer

Deze training is voor HR professionals die duurzaam denken en doen willen verankeren in hun eigen organisatie. Voor de opleiding heb je geen vooropleiding van TNS nodig maar hou wel rekening met de studiebelasting voor extra voorbereiding en praktijkopdrachten.

Eerdere deelnemers zijn oa:

 

  • HR teams van woningcorporaties
  • (beleidsmedewerkers en directieleden van gemeenten, provincies en waterschappen
  • Opleidingsfunctionarissen, HR adviseurs, HR managers etc.
  • Leidinggevenden

Investering

Duur              3 dagen
(+ diverse opdrachten)

Dag 1              23 april
Dag 2              18 mei
Dag 3              22 juni

Aanvang           09:30 – 17:00

Prijs                       € 2.250,-*

Studielast.            20-30 uur

*Alle bedragen zijn inclusief heerlijke lunch, werkboek, materialen, koffie/thee en fruit en toegang tot het afgeschermde ‘helden’-netwerk. Prijzen zijn excl. BTW vermeld.

 

Aan de slag in je eigen organisatie

We werken aan de hand van je eigen praktijk, zodat je straks je eigen plan ook echt daadwerkelijk verder kunt brengen in je organisatie.  Wanneer je geen concrete casus/eigen organisatie hebt, dan adviseren we je om deel te nemen aan onze Level 1 & level 2 Training.

Trainingsaanbod

Bekijk al onze integrale duurzaamheid opleidingen en incompany trainingen.

Helden voor de Toekomst

Met het afronden van deze cursus krijg je toegang tot het “Helden-netwerk” van The Natural Step

Liever in-company aan de slag met onze duurzaamheid opleidingen?

Wil je deze training (of één van onze andere programma’s) liever binnen je eigen organisatie invullen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. We bekijken dan samen wat de mogelijkheden zijn.