Strategische duurzaamheid

Wie zijn we?

Stichting The Natural Step is onderdeel van de internationale NGO, The Natural Step International. Sinds 1989 maken we ons al sterk voor strategische duurzaamheid voor de ontwikkeling van een duurzame samenleving voor huidige en toekomstige generaties. Dat doen we door het ontwikkelen van strategieën, uitvoeringsprogramma’sopleidingen en het oplossen van duurzame vraagstukken. We werken daarmee aan een hoge kwaliteit van leven binnen de grenzen van de planeet.

The Natural Step International

Een duidelijke definitie
van duurzaamheid

Een gedeelde taal
voor actie en strategie

Duidelijke keuzes en
kleur bekennen

Toekomstige generaties
en mensen centraal

Niet minder maar anders,

Niet duurder maar slimmer,

Niet simpel maar wel eenvoudig

We hebben ervaren dat uitsluitend aandacht voor het vermijden van allerlei negatieve effecten in de samenleving ons niet de versnelling brengt die de samenleving nodig heeft. Het leidt vooral tot kleine aanpassingen in een systeem dat van zichzelf niet duurzaam is.

Wij geloven vooral in het bouwen van dromen. Dromen die gaan over de manier waarop we onze samenleving kunnen richten en een eco-positieve (of herstellende) bijdrage mensen inspireert, energie geeft en mensen samen brengt om innovatieve oplossingen te ontwikkelen die echt het verschil maken.

 

STRATEGISCHE DUURZAAMHEID

Wat doen we?
Onderzoek & Analyse

Onderzoek & Analyse

ZIEN & WETEN

We onderzoeken de context van de organisatie en de invloeden van buiten. Hiervoor gebruiken we achtergrondinformatie – zoals de visie, missie, uitvoeringsplannen, nulmetingen en overige informatie. De meeste inzichten krijgen we door het afnemen van interviews met verschillende mensen binnen en buiten de organisatie. Zo ontdekken we wat de organisatie al doet en wat de drijfveren van medewerkers en klanten zijn. 

Strategie Ontwikkeling

Strategie Ontwikkeling

ZIEN

De strategische lange termijn doelen (Visie) voor een echte duurzame toekomst vormgegeven. Dit gebeurt aan de hand van de taal van The Natural Step en een aanpak die Backcasting vanuit Principes heet. Hieruit volgen de acties en creatieve oplossingen die ingezet kunnen worden om de visie te bereiken. Bestaande programma’s en strategieën kunnen we hierna samenvoegen en processen aanpassen

Roadmaps & Pilots

Roadmaps & Pilots

BEWEGEN

Vanuit visie en strategie helpen we bij de ontwikkeling van ‘roadmaps’. Bijvoorbeeld voor programma’s op het gebied van inkoop, gebiedsontwikkeling of biodiversiteit op te zetten. We kijken ook naar pilotprojecten om een woning, wijk, product of dienst te realiseren. Samen met collega’s, partners en klanten kijken we hoe we succes kunnen boeken in de praktijk en hoe we de geleerde lessen kunnen integreren in de bedrijfsvoering.

Opleiden en Trainen

Opleiden en Trainen

WETEN

Sta jij voor de uitdagende opgave om duurzaamheid verder te brengen in je organisatie? Wil je weten hoe je iedereen enthousiast maakt voor jullie duurzame ambities?  We ontwikkelen diverse maatwerk trainingen voor onze partners (leiderschap, HR, Inkoop, gebiedsontwikkeling) en verzorgen het hele jaar door open trainingen voor verschillende doelgroepen (Woningcorporaties, Gemeenten, Bedrijven, Professionals) waaraan iedereen kan deelnemen. Vaak doen we dat samen met (internationale) experts binnen de sector.

Bewustwording & Communicatie

Bewustwording & Communicatie

BEWEGEN

Een krachtig communicatieprogramma is een vereiste om beweging binnen- en buiten de organisatie mogelijk te ondersteunen. Social media, video, beeld en een duidelijke taal inspireert medewerkers, klanten en huurders en zet aan tot actie. Het belang van dingen uitleggen, in een heldere taal en laten zien hoe mensen zelf in hun eigen rol of functie actie kunnen ondernemen om bij te dragen aan een goede kwaliteit van leven binnen de grenzen van de natuur heeft bij organisaties als Interface, Woonbedrijf, Nike of Gemeente Eindhoven tot tastbare resultaten geleid.

Transitie & Innovatie

Transitie & Innovatie

BEWEGEN

Sustainable Transition Labs zijn gebaseerd op het nieuwste onderzoek en de praktijk van ketensamenwerking en creatief eigenaarschap. We maken gebruik van benaderingen als Design Thinking, Future Fit Business en Constellation Collaboration om collectieve uitdagingen in sectoren (woningbouw, gemeenten, industrie) en ketens samen aan te pakken en anderen te beïnvloeden om verandering slim te versnellen. Het proces is ontworpen om te leren op basis van concrete actie, partnerschappen en samenwerking te bevorderen. 

Van onze oprichter

“Fairness is an efficiency parameter if we look at the whole global civilization. It is not an efficient way of meeting human needs if one billion people starve while another billion have excess. It would be more efficient to distribute resources so that at least vital needs were met everywhere…Business is the economic engine of our Western culture, and if it could be transformed to truly serve nature as well as ourselves, it could become essential to our rescue

– Karl Henrik Robèrt

 

 

Prof. Karl-Henrik Robèrt en ZKH Koning Karl Gustav XVI

Woonbedrijf VISIE EN STRATEGIE - OPLEIDEN

Woonstichting 'Thuis vISIE OPLEIDING EN strategie

EINDHOVEN SLIM VERDUURZAMEN GEMEENTELIJKE GEBOUWEN

Interface Mission Zero -VISIE EN strategie

Onze partners

Sinds de oprichting van The Natural Step (in 1989) werkten we met duizenden organisaties over de hele wereld. Meer dan 500 gemeenten in Canada, Zweden, Italië, Nieuw Zeeland en natuurlijk Nederland. En vele van de Fortune 500 organisaties en koplopers zoals IKEA, Starbucks, Scandic Hotels, Nike, Philips en Dow Chemical.  Ben je nieuwsgierig naar ervaringen en kennis over jouw sector of industrie; neem dan contact met ons op. We hebben vele case studies en verhalen van organisaties die een eco-positieve bijdrage willen leveren en we willen die we graag met je delen.

NIKE North Star INNOVATION GOALS

TU Eindhoven Visie en Strategie Go Green Office

BRABANT WONEN FACILITATOR TRAINING EN MANAGEMENT

WONION - GEBIEDSONTWIK-KELING VARSEVELD