Het zijn je medewerkers die de muziek maken 

Onze belangrijkste les van de afgelopen jaren is dat je vooraf moet zorgen dat je in je organisatie een aantal dingen op zijn plek hebt, als je wilt dat je medewerkers gaan innoveren en duurzaam ondernemen. Zorg voor heldere kaders, geef voldoende ruimte,inspireer en verbindt afdelingen en mensen. Help je medewerker ontdekken waar passie zit en waar echte invloed zit. Maar wees vooral, als management, zelf een boegbeeld.

Laat weten hoe belangrijk het voor jou en de organisatie is en zorg dat je klaarstaat om mee te bewegen als procedures veranderd moeten worden of er nieuw beleid moet worden ontwikkeld. We helpen graag je collega’s van de afdeling mens en organisatie om passend en ondersteunende strategieen te ontwikkelen die de rol van duurzame werkgever vormgeven en  de beweging naar de duurzame, innovatieve medewerker versnellen.

 

Wat is mijn rol?

Soms is je duurzaamheidsbeleid voor je medewerkers nog een beetje hoog over. Om echt beweging te krijgen in je organisatie is het nodig dat iedere medewerker gaat ontdekken op welke manier duurzaamheid handen-en-voeten kan krijgen in het eigen werk. Eigen facilitators kunnen d.m.v. interne workshops die vragen helpen beantwoorden. 

De laatste maanden hebben we dit proces ook online verzorgt voor verschillende organisaties. Voorafgegaan door onze E-learning ‘The Natural Step in Vogelvlucht’ hebben we korte webinars ontwikkeld waar de medewerkers door samen te werken ontdekken hoe ze het verschil kunnen maken en wat ze daadwerkelijk gaan doen.

Ambassadeur of Facilitator?

Een belangrijke stap bij het borgen van duurzaamheid in de organisatie is het bouwen van capaciteit en draagvlak voor de verandering. 

De ambassadeur voelt zichzelf verbonden met de duurzame doelstellingen van de organisatie en zet zich in om de organisatie of afdeling verder te brengen. Samen met 15 collega’s die elkaar ondersteunen, inspireren en uitdagen brengen zij de organisatie in beweging brengen vanuit verschillende voorbeeldrollen.  

Samen met 15 andere collega’s vormt de facilitator een krachtig opleidings- en veranderteam. De facilitator leert iedereen de gedeelde taal voor duurzaamheid, geeft presentaties over de duurzame koers van de organisatie, ondersteunt collega’s en anderen bij het opzetten van experimenten en pilotprogramma’s en verzorgt inspirerende workshops voor collega’s, leveranciers, partners en klanten om zo de verander-energie hoog te houden in de organisatie. 

Voor beide groepen hebben we een intern 2- of 4- daags opleidingstraject ontwikkeld. 

 

 

 

LEVERANCIERSDAGEN

 

 Zo neem je iedereen mee op reis

 

We hebben in de verleden jaren vaak gezien dat leveranciers van de een op de andere dag worden geconfronteerd met nieuwe duurzaamheidseisen in projecten of contracten. De organisaties die echt succesvol waren op het gebied van betrokkenheid en borging zijn zich er bewust van dat leveranciers niet van de ene op de andere dag het roer kunnen omgooien. Ze missen nog een gedeelde taal, weten vaak nog niet wat het hen oplevert en hebben tijd en ruimte nodig om oude patronen af te leren en nieuwe manieren van werken eigen te maken. Speciaal daarvoor ontwikkelden we in samenwerking met verschillende partners onze leveranciersdagen. 

 

Hoe ziet dat eruit?

De visie is klaar, we weten waar we naartoe moeten en we hebben ontdekt dat onze leveranciers en ketenpartners een bijzonder belangrijke rol spelen bij onze verduurzaming.

  • 1 dagdeel samenkomen
  • 3 inspirerende korte presentaties
  • presentatie van de ambities van je organisatie
  • Q&A naar aanleiding van de presentatie
  • Mini-workshop: ‘Waar kan ik het verschil maken?’
  • Prijsvraag rondom een project of innovatie

In de afgelopen jaren waren waren we betrokken bij verschillende events op dit vlak. Hierboven een korte video van het bezoek van Karl-Henrik Robèrt (oprichter The Natural Step) tijdens de leveranciersbijeenkomst van Woonbedrijf. We organiseerden dit soort bijeenkomsten ook al voor Wonion, Woonstichting ‘Thuis, Philips Research en BASF.