Hoe het allemaal begon…

Hoe waarschijnlijk is het dat een Zweedse karatekampioen, familieman en kankerwetenschapper centraal zou kunnen staan ​​bij het ontwikkelen van een systeembenadering van het leven op aarde. Een beweging die een revolutie teweeg zou brengen in de manier waarop mensen in de wereld handelen. In The Natural Step Story staat dit verhaal centraal: het idee en de man erachter.

Als kankerspecialist stond Karl-Henrik Robèrt voor een stroom ouders die alles zouden opofferen om hun kinderen te redden van deze slopende ziekte. Toch blijkt diezelfde onbaatzuchtigheid opoffering voor onze kinderen niet ook tot het redden van het milieu, aangezien het debat over het bereiken van duurzaamheid toen nog erg verdeeld was. Het bleek zeer moeilijk om zonder overeenstemming over universele principes echt beweging in de maatschappij te brengen. Maar Robèrt’s ervaring overtuigde hem ervan dat consensus – over hoe we aan de meest elementaire levensbehoeften te kunnen voldoen – mogelijk moest zijn.

Zo begon een lang proces van overleg tussen wetenschappers, bedrijven, inwoners, NGO’s en anderen dat uiteindelijk leidde tot de definitie van vier systeemvoorwaarden die essentieel zijn voor het behoud van het leven op aarde: Die voorwaarden waar nu wereldwijd consensus over bestaat zijn ingebed in The Natural Step Framework for Strategic Sustainable Ontwikkeling (The Natural Step Raamwerk). Gesteund door de koning van Zweden werden de originele ideeën van Robèrt naar elk huishouden in Zweden gestuurd. Ze werden over de hele wereld uitgedragen en werden uitgewerkt, verfijnd en uiteindelijk overgenomen door bedrijven als IKEA en McDonald’s, en inspirators zoals Ray Anderson, CEO van het Amerikaanse tapijtbedrijf Interface, en Paul Hawken, succesvolle ondernemer en auteur die later The Natural Step in de VS leidde. Sinds begin jaren ’90 is ZKH Koning Karl-Gustav de beschermheer van The Natural Step.

Drastisch, visionair en inspirerend, The Natural Step Story zal iedereen aanspreken met een passie voor duurzaamheid, waaronder bestuurders, academici, journalisten, activisten en studenten.

 

Over Dr. Karl-Henrik Robèrt

Dr. Karl-Henrik Robèrt, een internationaal erkende leider op het gebied van duurzame ontwikkeling, is de oprichter van The Natural Step, een wereldwijd netwerk van niet-gouvernementele organisaties die verandering naar een duurzame en welvarende economie leiden. Hij heeft met succes – wat begon als een plan voor de toekomst in Zweden – een internationale beweging in gang gezet die zich heeft verspreid naar meer dan 50 landen en vele duizenden mensen heeft betrokken bij duizenden organisaties over de hele wereld.

Dr. Robèrt is ook Fellow van de World Business Academy, lid van de adviesraad van het Georgia Institute of Technology, Doctor of Public Service aan de University of Portland, hoogleraar duurzaamheid aan het Blekinge Institute of Technology, en lid van de EU-rondetafel over duurzaamheid. In 2004 lanceerde Dr. Robèrt een Masters-programma in Zweden over strategisch leiderschap op het gebied van duurzaamheid, waar jaarlijks 75 internationale studenten afstuderen. Hij is momenteel voorzitter van de Alliantie voor Strategische Duurzame Ontwikkeling, een internationaal onderzoeksprogramma dat universitaire, private en publieke partners over de hele wereld werft om The Natural Step’s Framework for Strategic Sustainable Development toe te passen op belangrijke onderzoeksvraagstukken.

In 1999 won Dr. Robèrt de Green Cross Award for International Leadership en in 2000 de Blue Planet Prize, vaak beschouwd als de ‘Nobelprijs’ voor ecologische duurzaamheid. In 2009 kreeg hij de prestigieuze eer om een ​​Ashoka Fellow te worden genoemd.

Dr. Robèrt heeft een wereldwijde impact gemaakt bij het promoten en implementeren van duurzaamheid. De auteur van verschillende boeken en tientallen wetenschappelijke artikelen, hij is een spreker van wereldklasse, leraar, wetenschapper, sociaal ondernemer en leidende denker over de oorzaken van de wereldwijde uitdagingen op het gebied van duurzaamheid waarmee we vandaag worden geconfronteerd.

2014 – Karl-Henrik Robèrt voor ketenpartners Woonbedrijf (Eindhoven)

2019 – Karl-Henrik Robèrt op TEDx

Publicaties

Een overzicht van wetenschappelijke publicaties van Karl-Henrik

A framework for strategic sustainable development

Journal of Cleaner Production

Göran Broman & Karl-Henrik Robèrt

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0959652615015930?via%3Dihub

A strategic approach to social sustainability

Journal of Cleaner Production

Merlina Missimer & Karl-Henrik Robèrt

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0959652616303274?via%3Dihub

 

Exploring the social system

Journal for Cleaner Production

Merlina Missimer, Göran Broman & Karl-Henrik Robèrt

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0959652616302645?via%3Dihub

Educating A Nation: The Natural Step