VOLGENDE LEVEL 1

Dag(en)

:

Uur(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

LEVEL 1: PLANNEN VOOR DUURZAAMHEID

LEVEL 2: DUURZAME VERANDERING VORMGEVEN

MASTERCLASS WONINGCORPORATIES

Tijdens deze training leer je de taal voor duurzaamheid volgens The Natural Step, maak je kennis met de kernoorzaken van onduurzaamheid en leer je hoe je concrete stappen op de weg naar duurzaamheid kunnen bedenken en bepalen op basis van het raamwerk voor strategische duurzame ontwikkeling van The Natural Step

De training geeft antwoord op vragen als:

 • ‘Wat is duurzaamheid en wat betekent het om volledig duurzaam te zijn?’
 • ‘Ik wil ‘iets’ met duurzaamheid, maar hoe en wat?
 • ‘Hoe kom ik van de huidige realiteit naar een duurzame organisatie?’
 • ‘Hoe kan ik onze medewerkers en partners betrekken in het proces naar volledige duurzaamheid?

Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor professionals die de verantwoordelijkheid hebben of invloed uitoefenen op veranderprocessen in de richting van duurzaamheid. Een goede kennis van The Natural Step-aanpak is een vereiste.

 • Uitvoeren van een Waarde Analyse van duurzaamheid voor je organisatie.
 • Strategie ontwikkelen om je collega’s te mobiliseren, weerstand om te buigen en betrokkenheid te realiseren.
 • Verkennen van de ecologische en sociale wetenschap achter The Natural Step-aanpak.
 • De missie van je organisatie formuleren op basis van menselijke basisbehoeften.
 • De toepassing van The Natural Step-aanpak met instrumenten voor duurzaamheid uitleggen.
 • Oefenen van technieken om duurzame veranderprocessen te faciliteren.

Onze masterclass voor woningcorporaties en gemeenten is speciaal ontwikkeld voor professionals die zich bezig houden met duurzaam wonen. We kijken hierin naar het brede kader van de gebied- of wijkontwikkeling en kijken vanuit ieders rol naar de opgave van verduurzaming op basis van praktische oefeningen. dialoog en interactie. Deze Masterclass verzorgen we in samenwerking met Woonbedrijf en Gemeente Eindhoven. Wil je samen met enkele collega’s aanhaken of wil je juist met je regiopartners de volgende stappen voor de prestatieafspraken zetten? Dan is deze Masterclass een goed instrument om integraal naar de uitdagingen in duurzaamheid te kijken.

 

 

 

MASTERCLASS WONEN

In 2016 organiseerden we samen met Aedes, Woonbedrijf, Gemeente Eindhoven en Platform31 de “Masterclass Woning-corporaties”. Op verschillende plekken in het land kwamen steeds 20 deelnemers van woningcorporaties en gemeenten samen om zich te laten inspireren door de voorbeelden uit de praktijk, afgewisseld met de theorie en aanpak van The Natural Step Framework. 

VERANDERAAR
AMBASSADEUR
FACILITATOR
Echte verandering komt van binnen uit. Begin bij jezelf. Bij waar jij invloed hebt. Met onze verander-sessies nemen we alle collega’s, leveranciers of partners mee op reis. We verleiden hen een voor een. We leren iedereen natuurlijk de taal voor duurzaamheid en we zorgen ervoor dat er genoeg tijd en ruimte is om duurzaamheid zelf betekenis te geven. Na afloop heeft de veranderaar onderzocht waar zijn invloed zit. En waar hij energie van krijgt. Na deze sessies gaat de veranderaar aan de slag. Gewoon in zijn eigen werk, stap voor stap. Alleen ziet hij de wereld voortaan door een groene bril.
De ambassadeur voelt zichzelf verbonden met de duurzame doelstellingen van de organisatie en zet zich in om de organisatie of afdeling verder te brengen. Het team van 16 ambassadeurs ondersteunt elkaar, inspireert en stimuleert elkaar en zal vanuit een voorbeeldrol de organisatie in beweging brengen.

 • Beweging en energie in de organisatie.
 • Samen aan de slag om duurzaamheidsuitdagingen oplossen.
 • Inspireren van collega’s vanuit voorbeeldrol.
 • Kansen voor duurzaamheid in het eigen werk grijpen
Samen met 15 andere collega’s vormt de facilitator een krachtig opleidings- en veranderteam. De facilitator leert iedereen de gedeelde taal voor duurzaamheid, geeft presentaties over de duurzame koers van de organisatie, ondersteunt collega’s en anderen bij het opzetten van experimenten en pilotprogramma’s en verzorgt inspirerende workshops voor collega’s, leveranciers, partners en klanten om zo de verander-energie hoog te houden in de organisatie.

 

TATAMI SPACE
Wij verzorgen onze trainingen op het zeer inspirerende Strijp-S terrein in eindoven. Een plek die model staat voor hergebruik en jezelf opnieuw uitvinden. Een bruisende omgeving waar vernieuwers, creatieven, techneuten en wie maar wil samen komen om te innoveren en leren. Een heerlijke plek om er even tussenuit te zijn. Verder hebben wij een royale en bijzondere workshop ruimte waar jij mag doen alsof je thuis bent.

Onze workshop locatie kent een Japanse inrichting met echte tatami matten en veel rust. Op die manier kun je je concentreren op het behalen van resultaat. Altijd voorzien van koffie, thee en lekker fruit met tussen de middag een heerlijke lunch bij cafe ‘Onder de Leidingstraat’. De ruimte biedt plaats aan maximaal 16 personen.

MASTERCLASS

Woningcorporaties
In samenwerking met onze partners Woonbedrijf en Gemeente Eindhoven organiseren we periodiek een speciale masterclass voor woningcorporaties. Hierbij zoomen we in op de sectorspecifieke uitdagingen en kansen om op die manier elkaar te inspireren en te leren van onze bevlogen ambassadeurs. Wil je deelnemen aan de volgende ‘masterclass’?
FAQ
Kan ik ook deelnemen aan Level 2 zonder Level 1?
Level 2 maakt steeds weer gebruik van de lesstof van onze Level 1 training. Het is daarom niet mogelijk om direct in te stromen in Level 2. Ook wanneer je veel ervaring hebt in duurzaamheid is het toch raadzaam om eerst de basis van het raamwerk te beheersen alvorens door te stromen naar Level 2.
Mag ik mij na de training TNS adviseur noemen?
Je mag alleen aangeven dat je de TNS-training(en) hebt gevolgd. Je ontvangt hiervan ook een certificaat. De titel TNS-adviseur is alleen voorbehouden aan de medewerkers van The Natural Step. Zij hebben een intensief intern traject gevolgd om namens The Natural Step programma’s te verzorgen.
Hoevaak organiseren jullie de trainingen?
Onze Level 1 training verzorgen we doorgaans ieder kwartaal. De Level 2 training vindt één keer per jaar plaats.
Hoeveel mensen zitten er doorgaans in de training?
We houden bij voorkeur de groep klein zodat we iedereen de aandacht een leermomenten kunnen geven die nodig zijn om de stof goed te beheersen. Meestal hebben we tussen de 8 en 14 deelnemers.

ERVAREN

Wil je ook deelnemen?