THE NATURAL STEP LEVEL 1 TRAINING

Plannen voor Duurzaamheid

De verduurzaming van Nederland is een uitdaging die we samen moeten aangaan. Door ervaringen uit te wisselen, leren we sneller. Duurzaamheid gaat over bijdragen aan een wereld waarin het voor jezelf en toekomstige generaties nog steeds goed leven is. Om duurzaamheid vorm te geven in organisaties heb je een strategische aanpak nodig die het mogelijk maakt om integraal te plannen naar duurzaamheid. Met deze Level 1 training – Plannen voor duurzaamheid, leer je de basis van The Natural Step Raamwerk voor duurzame ontwikkeling.

Stap 1 : Wat is duurzaamheid?

We beginnen deze The Natural Step – Level 1 training met systeemdenken. Dit helpt ons om te identificeren hoe wij invloed hebben met al ons handelen op het grotere systeem aarde. Als we weten hoe we invloed hebben, dan kunnen we vervolgens afspraken maken wanneer iets duurzaam is of niet. We noemen dit de spelregels voor duurzaamheid (ook vaak duurzaamheidsprincipes genoemd)

Systeemdenken, duurzaamheid opleidingen

Stap 2 : Het planningsproces

Met de spelregels in de hand en een goed begrip van de oorzaken van onduurzaamheid kun je vervolgens een beeld creëren van een toekomst die wel duurzaam is. We gebruiken hiervoor het concept van ‘backcasten vanuit principes’ oftewel terug-redeneren. Dit proces kun je toepassen op iedere schaalgrote. Of het nu de nieuwste schoen is van Geox, een nieuwe woonwijk in Varseveld, het duurzaamheidsbeleid van Geweldig Wonen of de verduurzaming van resort De Scheve Molen.

Spelregels, Plannen van duurzaamheid

Stap 3 : De Casus

Samen met je medecursisten werk je deze twee dagen aan de verduurzaming van een fictieve organisatie, waarbij je alle elementen van The Natural Step – aanpak doorloopt. Hoe maak je een integrale visie, hoe analyseer je de huidige context, hoe kom je tot creatieve oplossingen en welke vragen moet je beantwoorden om keuzes te maken en alles in de tijd uit te zetten.

ABCD-proces, de Casus

Stap 4 : Inzicht en overzicht

Je maakt kennis met een handig instrument – 5-Level Framework – dat je helpt om inzicht te creëren wat er allemaal al aanwezig is en wat je nog moet bedenken. Wat is de context van je organisatie of uitdaging, wanneer is succes (je visie) bereikt, welke strategieen zijn nodig (bijv. duurzaam aanbesteden, herstel van biodiversiteit) welke acties zet je uit en welke instrumenten (bijv. GPR, Living Building Challenge) en indicatoren zet je in om je doelen te bereiken? Plannen voor duurzaamheid krijgt hiermee echt vorm.

5 Level Framework, Plannen en Doen.

Samen leren:

De groep bestaat uit 8 tot 14 personen. Wij creëren een sfeervolle setting waar je door middel van dialoog met elkaar leert en ervaringen en kennis met elkaar deelt.

Afronding:

Na afloop ontvang je een certificaat van deelname. Dit certificaat geeft je toegang tot Level 2 – Leiderschap in duurzaamheid. De vervolgstap in onze serie duurzaamheid opleidingen.

Past dit bij jou?

‘Plannen voor duurzaamheid’ is voor iedereen die op zoek is naar een gestructureerde aanpak, een helder kader en de juiste instrumenten om je organisatie sneller te verduurzamen. 

 

Eerdere deelnemers zijn oa: 

  • Medewerkers van woningcorporaties
  • (beleids-)ambtenaren van gemeenten, provincies en waterschappen
  • Docenten en onderzoekers
  • Duurzaamheidscoördinatoren bij multinationals en MKB bedrijven.
  • Directies, management en bestuursleden

Investering

 Duur: 2 dagen 

Aanvang: 09:30 – 17:00

Prijs: €     1.199,-

*Alle bedragen zijn excl. BTW en inclusief, werkboek, materialen, certificaat

 

 Als je 14 dagen voor aanvang van de training annuleert, brengen we 15% van de training in rekening.