THE NATURAL STEP RAAMWERK
Zo blijf je het grote plaatje zien
Het raamwerk van The Natural Step is een stap voor stap aanpak die bestaat uit 4 duurzaamheidsprincipes en een ontwerpaanpak. De aanpak is op iedere schaalgrootte te gebruiken. Van de ontwikkeling van een duurzame schoen van Nike tot een nieuwe woonwijk of stad. En over 30 jaar nog werkt.
WAT IS DUURZAAMHEID?
Het draait allemaal om
kwaliteit van leven
Wij willen graag dat onze kinderen en kleinkinderen het beter krijgen dan wij. Dat de kwaliteit van leven voor hen net zo goed of zelfs beter is dan wij nu hebben. Maar wel op een manier die past bij de grenzen van onze planeet.

DUURZAME ONTWIKKELING
Systeemdenken is de basis
Het valt niet mee om de juiste keuzes te maken in een wereld die steeds meer onderling verbonden en ook een stuk complexer is geworden. Om ervoor te zorgen dat de oplossingen die je bedenkt, niet direct weer ergens anders nieuwe uitdagingen veroorzaken, helpt het om te denken in systemen. Het grootste systeem waar we afhankelijk van zijn is onze planeet. Op onze planeet vinden allerlei cyclische processen plaats en die processen zijn met elkaar in balans. Als je inzicht hebt in hoe wij het systeem uit balans brengen, dan weet je wat onduurzaamheid is.
Al die verschillende manieren kun je onderbrengen in de 4 kernoorzaken voor onduurzaamheid.
DUURZAME ONTWIKKELING
Oplossingen vinden op systeemniveau
Door de overvloed aan informatie en de afwezigheid van een systeemperspectief verliezen we ons vaak in de details. Door je te focussen op je ambities en de 4 spelregels voor duurzame ontwikkeling kan je oplossingen ontwikkelen die je echt vooruit helpen.
Grondstof management
Afwegingen onderbouwen
All win
Voorkomen van problemen
Samenwerking stimuleren
Inzet van middelen en tools
WETEN WAT JE GRENZEN ZIJN?
De 4 spelregels voor
duurzame ontwikkeling




EEN PROCESAANPAK DIE WERKT
Backcasting zorgt dat we
de ontwerpfouten van vandaag loslaten

GRONDLEGGER VAN HET RAAMWERK
Prof. Dr. Karl Henrik Robèrt
“Ik geloof niet dat de oplossingen in de samenleving van links of rechts komen, of van het noorden of het zuiden. Ze komen van netwerken binnen organisaties, samenwerkingsverbanden van mensen die iets willen doen waar ze in geloven.”