Woningcorporatie Accolade hergebruikt sloopafval uit 42 huurwoningen in de Friese plaats Joure om het eigen hoofdkantoor in Heerenveen te verbouwen. Zo krijgt 500 vierkante meter aan sloophout een tweede leven.

18-02-2016 13:50 | DOOR: FITRIA JELYTA in Duurzaam Bedrijfsleven

Dat schrijftCobouw. De Friese woningcorporatiegaat het gevelhout, vloerhout en dakhout van de gesloopte huurwoningen in het hoofdkantoor hergebruiken voor de constructie van tafels, een balie en wandbekleding. Hiervoor past de organisatie het duurzame bouwprincipeThe Natural Step toe. Met deze methode, die wereldwijd is aangeslagen, streeft de woningcorporatie naar het zo min mogelijk belasten van de natuur.

Naast het sloophout krijgt het hoofdkantoor in Heerenveen 100 vierkante meter aan zonnepanelen, vlas-isolatie op de muren aan de binnenzijde en de duurzame BaOpt-luchtbehandelingssysteem. Dit systeem voorkomt tocht door een ongerichte luchtstroming en behoudt dezelfde luchtkwaliteit en temperatuur in de gehele ruimte.

Geen afval

Bij de verbouwing van het hoofdkantoor zegt Accolade ook kantoormeubilair te gebruiken dat bij andere bedrijven overbodig is geworden. Verder hergebruikt de woningcorporatie oude materialen uit het bestaande pand, zoals radiatoren en stalen leidingen, voor lampen of tafelpoten. Meubilair dat Accolade zelf niet meer gebruikt, wordt doorgegeven aan sportverenigingen of asielzoekerscentra.

Na het slopen van de huurwoningen in Joure, gaat de woningcorporatie nieuwe woningen bouwen die in 2040 zelfvoorzienend moeten zijn. Dat meldtJouster Courant. Zo krijgen de nieuwe woningen zonnepanelen op het dak, goede isolatie en geen gasaansluiting. In april of mei van dit jaar start Accolade met de bouw van de nieuwe woningen in Joure.

Lees het hele artikel