GEDEELDE TAAL

Een gedeelde taal voor duurzaamheid die samenwerking vereenvoudigd. Vier heldere spelregels die fungeren als een kompas en een aanpak die zich inmiddels 100% heeft bewezen in de praktijk, deze ingrediënten vormen samen TNS raamwerk.

DRAAGVLAK

Een raamwerk dat het resultaat is van ruim 25 jaar onderzoek en uitvoering in binnen- en buitenland. Waar wetenschappers, organisaties en overheden samen met gedreven veranderaars al sinds 1989 samen aan bouwen.

BREED TOEGEPAST

Inmiddels gebruiken meer dan een miljoen mensen en duizenden organisaties en diverse NGO’s en keurmerken het raamwerk als denk- en werkkader voor hun reis naar integrale duurzaamheid en kwaliteit van leven. Hoe het werkt lees je hieronder.

KERNOORZAKEN

De aarde is van nature een duurzaam systeem. Dit wil zeggen een systeem dat oneindig kan voortbestaan. Ten minste, als wij niet te erg ingrijpen op de natuurlijke cycli ( gebasseerd op de wetten van o.a. de thermodynamica). Dit gebeurt echter wel. Dit noemen wij de vier kernoorzaken van onduurzaamheid:

  1. We halen sneller en meer stoffen uit de aardkorst en brengen die in de biosfeer, dan de natuur kan verwerken;
  2. We brengen sneller en meer stoffen – die door de samenleving zijn bedacht – in de biosfeer dan de natuur kan afbreken;
  3. We breken de natuur sneller af dan de tijd die nodig is om te herstellen;
  4. We beperken mensen bij het vervullen van hun fundamentele behoeften.

VIDEO

9 (basis)

BEHOEFTEN

Ieder mens heeft 9 fundamentele behoeften die waar dan ook ter wereld in welke cultuur en tijdsbestek dan ook gelijk zijn. De onduurzaamheid zit in de manier waarop we deze behoeften bevredigen. (Manfred Max-Neef)

VIDEO

TRECHTER

We gebruiken de trechter-metafoor om inzichtelijk te maken dat de druk op ons systeem steeds verder toeneemt maar ook de manouvreerruimte afneemt.

METAFOOR

VIDEO

Kwaliteit van

Leven Centraal

Een gedeelde taal

Om plannen voor duurzaamheid mogelijk te maken, is het belangrijk om vanuit heldere principes te vertrekken.  Wij noemen deze principes voor duurzaamheid ook wel onze spelregels. De spelregels helpen om te winnen, als het gaat om het creeren van een volledig duurzame samenleving.  Deze spelregels pakken de kernoorzaken aan en helpen in de dagelijkse praktijk ook als toetsingskader bij het nemen van besluiten.

“Business is the economic engine of our Western culture, and if it could be transformed to truly serve nature as well as ourselves, it could become essential to our rescue.”

Karl-Henrik Robert (Oprichter van The Natural Step

4 Spelregels

Niet meer en niet sneller stoffen uit de aardkorst in het milieu brengen dan de natuur kan verwerken.

Niet meer en sneller natuur-vreemde stoffen in het milieu brengen dan de natuur kan verwerken.

De natuur niet sneller afbreken dan de tijd die nodig is om te herstellen.

Geen dingen doen waardoor we mensen beperken in het vervullen van hun fundamentele behoeften

HET PROCES

Om de spelregels goed te kunnen gebruiken hebben we een proces nodig dat ons helpt te beschrijven hoe de toekomst eruit ziet als we helemaal duurzaam zijn geworden om vervolgens te kijken waar we vandaag staan en welke stappen we moeten zetten. Dit proces heet ‘backcasten’ oftewel terugredeneren. In onze workshops en projecten gebruiken we hiervoor het ABCD-model.

 

Iedere Schaalgrote

De aanpak is universeel en opschaalbaar. Je kunt het gebruiken om een duurzame schoen te ontwikkelen, zoals Nike heeft gedaan. Maar je kunt het raamwerk ook toepassen op een wijk, een gemeente, een klein familiebedrijf of juist een beursgenoteerde organisatie. Iedere schaalgrootte is mogelijk. De 4 duurzaamheidsprincipes fungeren als een kompas, zodat je weet dat je op de juiste weg zit. Wat de toekomst voor je bedrijf of product ook wordt, dankzij het raamwerk beweeg je altijd naar 100% duurzaamheid. 

VIDEOS

Collega Alex Magnin (The Natural Step Canada) heeft een serie van interessante cartoons gemaakt die de werking en aanpak van The Natural Step uitleggen. In de video’s hiernaast wordt uitgebreid ingegaan op de business case voor duurzaamheid, verschillende concepten zoals Biomimicry en Ecological Footprint, Hoe het TNS Raamwerk is opgebouwd en hoe het in de praktijk kan worden ingezet. Laat je vooral inspireren. De video’s zijn ook in andere talen beschikbaar.

Neem contact op

Stichting The Natural step Nederland

Torenallee 26-16

5617 BD  EINDHOVEN

The Netherlands

+31 (0)40 – 879 61 36

 

9 + 1 =